'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Η ύφεση ήρθε ένα μήνα νωρίτερα

Η ύφεση της πραγματικής οικονομίας χτύπησε δίχως να… προειδοποιήσει – ένα μήνα πριν αρχίσει η παραδοσιακή επανεκκίνηση της ομαλής δραστηριότητας σε όλους τους τομείς – και αυτό αρχίζει να τρομάζει το οικονομικό επιτελείο, καθώς τα έσοδα τον Ιούλιο ήταν χαμηλότερα των αναμενομένων.
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση τους δύο επόμενους μήνες πρέπει να προωθήσει άμεσα τα προγράμματα από το ΕΣΠΑ ώστε να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά, η οποία θα είναι ίσως ικανή να ανακόψει ένα μέρος της δραματικής κάμψης σε βιομηχανία, εμπόριο, τουρισμό και υπηρεσίες.
Με τις τράπεζες να βρίσκονται εγκλωβισμένες λόγω έλλειψης ρευστότητας, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αποδείχθηκε πως δεν έπρεπε να μειωθεί, διότι οι ανάσες που θα έδινε θα ήταν σημαντικές. Εξάλλου, τα ποσά που θα δίνονταν ανέρχονται σε 50 - 60 χιλιάδες ευρώ για μικρά ξενοδοχεία, καταστήματα, βιοτεχνίες κ.ά. Ωστόσο το υπουργείο Οικονομίας, ενεργώντας κοντόφθαλμα, μείωσε τα κονδύλια από 1 δισ. ευρώ σε 500 εκατ. ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 45.000 αιτήσεις για το ΕΣΠΑ θα ικανοποιηθούν μόνο οι 7.000 (δηλαδή 1 στους 7).

Ιουλιανή κατάρρευση

Ποια είναι, όμως, η εικόνα που ανέδειξαν τα στοιχεία της οικονομίας τον Ιούλιο; Τα λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα, τα οποία αφορούν, κυρίως, επιχειρήσεις που χρωστούσαν και δεν διέθεταν ρευστότητα, αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο και τη μείωση της κατανάλωσης. Περαιτέρω, για έναν ακόμη μήνα, τα στοιχεία από την οικοδομική δραστηριότητα σημείωσαν ισχυρή πτώση κατά 22% σε ό,τι αφορά τον όγκο και 22,6% σε ό,τι αφορά την επιφάνεια.
Δυσμενή είναι και τα στοιχεία από την τουριστική κίνηση, καθώς, παρά την άνοδο επιμέρους περιοχών (Ρόδος - Κως) και την αύξηση της κίνησης, οι εισπράξεις, δηλαδή το αποτέλεσμα, κινούνται κατά 15% χαμηλότερα. Την ίδια περίοδο η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε πτώση κατά 4,5%, ενώ οι πωλήσεις σούπερ μάρκετ σημείωσαν μείωση κατά 3% τον Ιούλιο. Ακόμη και ο τζίρος των εκπτώσεων διαμορφώθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από τα περσινά, σημειώνοντας μια κάμψη της τάξεως του 12%.
Σημαντική κάμψη δείχνουν και τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, καθώς το ταμιακό έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 14,47 δισ. ευρώ, έναντι 21,4 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, σημειώνοντας πτώση 32,6%.
Τα έσοδα του Ιουλίου φέτος υποχώρησαν σε 4,68 δισ. ευρώ από 5,04 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2009, σημειώνοντας υποχώρηση 6,9%. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών απέδωσαν τη μείωση των εσόδων στις απεργίες των τελωνειακών υπαλλήλων και των ιδιοκτητών φορτηγών, ωστόσο οι απεργίες αφορούσαν μια μικρή περίοδο του περασμένου μήνα.

Αγώνας ταχύτητας
Αγώνα ταχύτητας – ώστε να εισπράξει 26 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Αυγούστου - Δεκεμβρίου – πρέπει να ξεκινήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου να φθάσει τους στόχους του προϋπολογισμού για ετήσιες εισπράξεις 55,124 δισ. ευρώ με ετήσια αύξηση 13,7%.
Στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου η αύξηση των εσόδων είναι μόλις 4,1%, με την υστέρηση – αν γίνει αναγωγή στον ετήσιο στόχο – να υπερβαίνει τα 2,6 δισ. ευρώ, αν και το υπουργείο Οικονομικών αποδέχεται υστέρηση εσόδων μόλις 772 εκατ. ευρώ.
Τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν έσοδα 28,667 δισ. ευρώ στο επτάμηνο και υποστηρίζει ότι ο στόχος ήταν η είσπραξη 29,439 δισ. ευρώ. Έτσι, η υστέρηση είναι 772 εκατ. ευρώ και αποδίδεται κυρίως στις καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και στις καθυστερήσεις είσπραξης του ΕΤΑΚ 2009 και του ΦΜΑΠ 2010.
Έτσι, τον Ιούλιο, τα στοιχεία του υπουργείου (τα οποία διαφέρουν οριακά έναντι των ταμειακών στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος) αναδεικνύουν μείωση εσόδων κατά 8,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στις δαπάνες, από την άλλη πλευρά, η μείωση στο επτάμηνο φτάνει το 10% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης 5,5% και το υπουργείο Οικονομικών με αναστολές πληρωμών, αλλά και σκληρό μαχαίρι σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, έχει καταφέρει να δαπανήσει 4,2 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (37,8 δισ. ευρώ από 42 δισ. ευρώ).
Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται στο σύνολο του έτους να μειωθούν κατά 4% αλλά στο επτάμηνο είναι μειωμένες 36,3%, στερώντας την όποια δυναμική ανάπτυξης από την οικονομία, ενώ αρρυθμίες καταγράφονται και στα έσοδα του ΠΔΕ, με αύξηση 23,5% αντί της προβλεπόμενης 59,6% σε ετήσια βάση. Έτσι, με οδηγό τις περικοπές σε ΠΔΕ και δαπάνες, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται μειωμένο κατά 39,7% στο επτάμηνο, οριακά καλύτερα από τον ετήσιο στόχο μείωσης κατά 39,5%.
Με άλλα λόγια, η ανάπτυξη θυσιάζεται για τους ονομαστικούς στόχους. Τόσο απλά...

ΠΗΓΗ:   http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου